Dionysos

'Living on the edge'

Enfant terrible en minnaar

avontuurlijk | fantasierijk | zinnelijk | wars van regels | mysterieus bezield

 
Dionysos (Bacchus) is de god van de wijn en extase werd uit het dijbeen van Zeus geboren. Daar als te vroeg geboren baby ingenaaid, omdat zijn moeder vlam vatte toen Zeus in zijn ware gedaante aan haar verscheen. Dionysos werd als een meisje door pleegouders opgevoed, altijd omringd door vrouwen. Hem werd de geheimen van de natuur en het maken van wijn bijgebracht. Die hij ook altijd in overvloed liet stromen. Extase en waanzin vergezelden hem op zijn pad.

De archetypisch Dionysos man van nu is de eeuwige adolescent. Hij heeft een enorme sensuele uitstraling, is intens en emotioneel, gaat volledig op in zijn hartstocht van het moment en vergeet verplichtingen en afspraken. Hij kan als geen ander uit de band springen, regels overtreden en mateloos genieten en daarmee anderen verleiden tot overgave.  

Een Dionysos man  kan zich zo laten meenemen door wat hem in het moment het meest behaagt dat hij grillig omgaat met relaties en alles wat hij op zijn pad tegenkomt. Zijn zakelijke en privéleven verwordt zo, mede door zijn gebrek aan discipline, tot een enorme puinhoop. Net als een typische Aphrodite vrouw staat hij graag in het middelpunt van een aanbiddend publiek. In zijn eentje kan hij overspoeld worden door conflicterende gedachten en gevoelens en kan zijn verslavingsgevoeligheid de overhand nemen.

Typische uitspraken van Dionysos van NU


 • godinnentraining jett rebel dionysos archetype van nu1
  Foto: Milliped

  Hij begrijpt wel dat mensen het interessant vinden dat hij zijn nagels een likje lak geeft, maar denkt tegelijkertijd ook vaak who the fuck cares?

  “Ik hou van zingen, dan voel ik me op mijn gemak. Daarom wil ik het liefst op het podium staan. De aandacht die ik dan krijg, kan me niet groot genoeg zijn.”

  „Jett Rebel is een monster en hij doet precies wat hij zelf wil. Hij is op z\'n best in het moment. Er zijn momenten tijdens het muziek maken dat het contact met hemel en aarde volledig verloren gaat dankzij muzikale extase. Ik heb van die momenten ook geen herinneringen meer, alleen schimmen. Zoals na een geslaagd potje seks.”

  „Ik lach me rot als mensen me afschilderen als een commerciële artiest. Geld is nooit een motivatie of drijfveer geweest om in deze business te stappen. Sterker nog, die hele business kan me gestolen worden. Ik schrijf muziek volgens mijn eigen regels, nooit met het idee dat het succesvol zou moeten zijn.”

  Jett Rebel, zanger, componist en multi-instrumentalist

   

  godinnentraining david bowie dionysos archetype van nu1
  Foto: Jo Atmon

  “On the other hand, what I like my music to do to me is awaken the ghosts inside of me. Not the demons, you understand, but the ghosts.”

  “I think it all comes back to being very selfish as an artist. I mean, I really do just write and record what interests me and I do approach the stage shows in much the same way.”

  “I always had a repulsive need to be something more than human.”

  I don’t know where I’m going from here, but I promise it won\'t be boring.”

  David Bowie, kunstenaar

   


 • godinnentraining ramses shaffy dionysos archetype van nu1

  Fotograaf: onbekend

   “Ik heb last van een ontstoken been. Vandaar die pantoffels. Maar morgen ga ik schoenen kopen. Op pantoffels kan ik de stad niet in. Dat laat mijn ijdelheid niet toe. Mijn leven lang heb ik gedanst. Er zit een diepe kern van ritme en swing in mij. Jazzy, jáá! Weg met de pantoffels! Dames en heren, de tapdanser komt eraan.”

  “De tederheid mag morgen weer komen binnenvaren. En dan heb ik het niet over tederheid als abstractie. Ik wil het voelen. Aangeraakt worden, daar gaat het om. Twee hoofden op een kussen: heel belangrijk. Het verlangen naar heerlijk minnen is tijdloos, ook als je denkt dat je buiten de tijd staat. Ik zie mij nog terechtkomen in een geweldige romance in Juan-les-Pins. Of in Nice. Waarom niet in Buenos Aires? Alles kan.”

  “De grote ontmoetingen in mijn leven? Elke keer als ik verliefd werd. Niet altijd op een persoon, soms op een situatie, op mijn werk, op muziek. Op jongens en meisjes. Ik ben goed toebedeeld, heb altijd de kunst begrepen van herkennen en ontvangen. Mijn leven druipt van liefde.”

  “De waarheid is mij te groot om te omvatten, daarom omarm ik het mysterie. Het mysterie toelaten, is een vorm van genade.

  Ramses Shaffy, zanger en acteur