Zeus

‘The winner takes it all’

Geboren leider en veroveraar

invloedrijk | besluitvaardig | strategisch | zakelijk | daadkrachtig | vaderlijk • Rentenieren? Daar heb ik alleen al het geduld niet voor. Maar ik wil me gaandeweg wel terugtrekken uit het operationele werk om me te kunnen focussen op de strategie, vooral rond de nieuwe hotelketen die we aan het opstarten zijn.”

  “Een bedrijf runnen heb ik in de praktijk geleerd, met veel vallen en toch steeds weer opstaan.”

  “Maar ik ben ook gek op gadgets: de nieuwste telefoon of een mooi groot tv-scherm waarop ik die feelgoodfilms kijk. Ik heb zelfs een thuisbioscoop met zes stoelen.”

  Atilay Uslu, oprichter en directeur van Corendon


 • godinnentraining joop van den ende zeus archetype van nu1
  Foto: Henk Bezemer

  "Toen ik als timmermansleerling bij een bedrijf op de Overtoom werkte, moest ik wat wegbrengen met de handkar. Ja, zo lang geleden is dat. Bij het Leidsebosje moest ik afslaan en daarbij sneed ik een automobilist. Die draaide zijn raampje open en riep: "Vuile klootzak! Je zult nooit verder komen met die arbeiderskop!" Die grofheid is me altijd bijgebleven. Ik denk er niet iedere dag aan - ik was veertien - maar het gevoel is nooit veranderd: jullie zullen nog wel zien."

  "Ik heb al een prachtig bedrijf opgebouwd. Maar nog steeds heb ik het gevoel dat ik wat te bewijzen heb. Totaal neurotisch gedrag! Ik heb zelfs, ondanks mijn huidige vermogen, nog steeds de angst in armoede te vervallen. Weer terug te moeten naar die armzalige jeugd vol onbetaalde rekeningen. Daarom hang ik niet de playboy uit en koop ik geen boot. Ik voel me nog steeds niet honderd procent veilig."

  "Ik vind zelf dat er een aantal Jopen bestaan. Er is een Joop die altijd maar plannen maakt. Plannen, plannen, plannen. Na mijn vakantie weet iedereen in dit bedrijf dat ik terugkom met een blocnote die is volgeschreven met business-opzetjes, ideeën en suggesties. Dat houdt niet op, daar word je gestoord van. Er is ook een Joop die alleen maar mooie, artistieke dingen wil doen - om zijn schuldgevoel voor het commerciële af te kopen. En dan is er ook nog de Joop die vadert. Die mensen wil omarmen, voor mensen wil zorgen."

  Joop van den Ende, mediamagnaat

Poseidon

‘My feelings take over’

Gevoelsmens en romanticus

emotioneel | instinctief | beschermend | hartstochtelijk | explosief | gevoelig

 • poseidon pieter klein
  Foto: Corné van der Stelt

  “Wel zit mijn temperament me in de weg. Het gaat de laatste jaren wel wat beter, maar ik sla wel eens met deuren en ontplof soms tijdens een vergadering. Daar ben ik niet trots op, het is vervelend voor collega’s en leidt meestal tot niks.”

  “Dan zeg ik eerlijk dat ik geëmotioneerd was door het nieuws. Dat is voor onze doelgroep een goede manier om verhalen te vertellen:persoonlijk en dichtbij.”

  De tranen komen bij mij snel, misschien wat sneller dan bij anderen. Ik vind emotie fijn als kompas, ik zoek altijd naar een combinatie van hoofd en hart. Dat zit ook bij de dichter Kopland: melancholie en blijheid.”

  Pieter Klein, Adjunct RTLnieuws  “Het is helemaal geen boosheid. Ik ben een vrolijk mens. Mijn woede borrelt snel op en zakt ongeveer in hetzelfde tempo. Ik slaap altijd goed.”

   “Het is toch normaal dat je het opneemt voor je dierbaren wanneer die onterecht in een hoek zijn gedreven? Als Nina pijn heeft, word ik boos en wil ik haar beschermen en verdedigen.”

   “Ik kan me met name opwinden als mensen zich moeten voegen naar ondeugdelijke en onlogische systemen van organisaties waarvan we afhankelijk zijn gemaakt.”

  “Het belangrijkste in het leven zijn je emoties. Dat is de brandstof waarop je draait.”

  Pieter Storms, journalist en presentator • Himmelhoch jauchzend ben ik zeker, maar zum Tode betrübt? Als de juichende kant een meter hoog is, dan is de treurende kant een halve meter.”

  Ik ben kwetsbaar, hè. Ik sta gevild en bloedend open bij alles wat ik doe. Dus ik ben makkelijk te raken.”

  Op mijn begrafenis moet iedereen droevig zijn. Janken, stelletje krengen, janken zullen jullie! En daarna naar de kroeg. Feesten. Keten! Vier het leven, vier mijn leven.

  “Kort voor zijn dood schreef Tsjaikovski de zesde symfonie. Als ik dan luister naar de eenzaamheid en de verlorenheid van het laatste deel … Pampam- paaa-diedam … Dat is zo mooi, zo megamooi. Elke keer weer schiet ik vol.

  “Nou, enig melodrama is mij niet vreemd. Ik kan met veel fantasie dingen opblazen tot overweldigende proporties.”

  Ernst Daniël Smid, zanger

Hades

'Niets is wat het is'

Kluizenaar en genie

mystiek | intuïtief |  rechtvaardig | creatief | poëtisch | visionair


 • godinnentraining steve jobs hades archetype van nu
  Foto: Matt Yohe

  “Als je het wezen van iets begrijpt kom je tot de eenvoud.”

  Zuiver Zen is vooruitgang boeken door het overbodige weg te laten.”

  Focus en eenvoud. Dat is een van mijn mantra’s geweest. Eenvoud kan veel lastiger zijn dan complexiteit. Je moet harder werken om zo te denken dat iets eenvoudig wordt. Maar uiteindelijk is het dat wel waard, want als je eenmaal op dat punt bent, kun je bergen verzetten.”

  “Het onderscheid tussen en leider en een volger wordt bepaald door innovatie.”

  Zij die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen zijn degenen die dat doen.”

  Steve Jobs, medeoprichter en topman van Apple

  godinnentraining alain de botom hades archetype van nu1

  Foto: JC Medina

  “Een van de grootste tekortkomingen van deze wereld is haar optimisme. Ons aangeboren gevoel voor pessimisme is verloren gegaan en daarmee – en dat is veel erger – ook ons vermogen redelijk tevreden te zijn.”

  “De grootsheid van de mens komt voort uit het feit dat hij zijn erbarmelijke situatie erkent.”

   “We zijn allemaal op onze eigen manier een beetje gestoord. Je moet dat abnormale in jezelf en de ander leren zien en accepteren.”

  Kunstenaars en filosofen laten ons niet alleen zien wat we hebben gevoeld, ze weten ook een treffender en zinniger voorstelling van onze ervaringen te geven dan wij ooit zouden kunnen.”

  "Accepteer de tijdelijke aard van dingen. We gaan ervanuit dat zaken die ons bevallen voor eeuwig hetzelfde blijven. We hopen dat het leven voor eeuwig is, dat onze bezittingen blijven glanzen, dat ons lichaam haar jeugdigheid blijft behouden. Terwijl we over de dingen zouden moeten denken zoals over een bloem denken: met natuurlijk verloop van ontluiken, opbloeien en verwelken. Dan is het geen tragedie meer. Juist in samenhang met pijn krijgen mooie dingen hun waarde."

  Alain de Botton, filosoof


 • godinnentraining aron grunberg hades archetype van nu2

  Foto: Ben Kleyn

   “Ik koester het mysterie. Ik lieg veel, dat weet u toch? Ik lieg dat het gedrukt staat, maar ik maak mijn leugens waar.”

   “Voor een schrijver is het goed om een beetje onthecht te zijn, denk ik. Of het ook helpt voor het leven, weet ik niet. Nu kan ik alles schrijven wat ik wil, zonder dat ik me daar ’s avonds in het café of op familiefeestjes voor hoef te verantwoorden. Het is aangenaam om in New York te zitten en via de fax de respons te vernemen op wat ik geschreven heb. Ik vind het heerlijk dat ik daar niet middenin hoef te zitten. De respons is er wel, maar blijft op veilige afstand.”

  “Over het algemeen houd ik er niet van om thuis bezoek te ontvangen. Dat wordt me al gauw te privé. Het liefst zou ik een aparte studio hebben waar ik met mensen kan afspreken.”

  “In iedere schrijver zit een zekere levensangst. Hij trekt zich uit de wereld terug om erover te schrijven.”

  Aron Grunberg, schrijver

Apollo

'Ken u zelve'

Uitblinker en ideale (schoon)zoon

prestatiegericht | betrouwbaar | harmonieus | analytisch | verstandig | realistisch


 • godinnentraining lodewijk asscher hermes archetype van nu

  Foto: Rijksoverheid

  Een Engels politiek strateeg over een toespraak van Lodewijk: “Als hij dit kan in het Engels, hoe goed is hij dan wel niet  in het Nederlands?

  “Ik ben ook niet snel tevreden over mezelf, ik ben zelfs helemaal niet snel tevreden over mezelf. Toch heb ik uiteindelijk wel het zelfvertrouwen om moeilijke beslissingen te nemen. Let’s face it, hier zit ik.”

  "Dat ik elke seconde van de dag moet proberen het goede te doen. Ik stel mezelf elke dag de vraag: wat heeft het uitgemaakt dat ik er zat vandaag?"

  Lodewijk Asscher, minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid

   

   

   


 • godinnentraining richard krajicek apollo archetype van nu1

  Foto: Andrew Campbell

  “Als het bijvoorbeeld gaat om mijn financiën, wil ik zekerheid. Ook voor de toekomst.”

  “Ik ben sowieso een onrustig mens. Als ik helemaal niks doe, ga ik me schuldig voelen.’

  Richard Krajicek, tennisser

  godinnentraining barack obama apollo archetype van nu2
  Foto: Pete Souza

  “Vanavond hebben we wederom bewezen dat de ware kracht van onze land niet afkomstig is van de macht van onze wapens of de grootte van onze welvaart, maar van de voortdurende kracht van onze idealen: democratie, vrijheid, kansen en onwrikbare hoop.”

  “Het is makkelijker om een oorlog te beginnen dan te beëindigen. Het is makkelijker om anderen de schuld te geven dan naar jezelf te kijken, om de verschillen met een ander te benoemen dan de overeenkomsten te vinden. Maar we moeten het juiste pad kiezen, niet slechts het meest gemakkelijke pad.”

  “De toekomst die we willen is in ons bereik. Maar het zal alleen gebeuren als we samenwerken. Het zal alleen gebeuren als we rationele, constructieve debatten voeren. Het zal alleen gebeuren als we onze politiek fiksen.”

  Barack Obama, president

Hermes

‘Let me entertain you’

Netwerker en charmeur

communicatief | sterk | charmant | avontuurlijk | uitdagend | overtuigend | vindingrijk


 • godinnentraining george clooney archetype van nu1

  Foto: Angela George

  “I don\'t believe in happy endings, but I do believe in happy travels, because ultimately, you die at a very young age, or you live long enough to watch your friends die. It\'s a mean thing, life.”

  “I had to stop going to auditions thinking, \'Oh, I hope they like me.\' I had to go in thinking I was the answer to their problem.”

  “I bought a piano once because I had the dream of playing As Time Goes By as some girl\'s leaning on it drinking a martini. Great image. But none of it worked out. I can\'t even play Chopsticks. But I\'ve got a nice piano at my house!

  “I\'m not out trying to prove anything. I\'m sort of finished with that, so I get to play in other sandboxes and try and figure out what I like and I\'m interested in.”

  My biggest fear is doing the same things 10 years from now. That would be a failure. It\'s something you have to constantly reassess, and asking yourself what you are going to do next makes it a good, long full journey.”

  George Clooney, acteur


 • godinnentraining mathijs van nieuwkerk hermes archetype van nu1

  Foto: Paul Blank

  “Daarbij hoorde een nachtleven, losbandigheid, en een gevoel van vrijheid dat ik dacht me te kunnen permitteren.”

  Ik doe eigenlijk maar wat, dat is wel een beetje zo. Gesprekken lopen altijd anders dan ik had gedacht omdat de tafelheer of –dame zich ermee bemoeit en wij nooit van tevoren iets met elkaar afspreken. Het is dus vaak pure improvisatie. Lekker, jazz.”

  Mathijs van Nieuwkerk, presentator

Ares

‘What you see is what you get’

De krijger en sporter 

onbevreesd | assertief | loyaal | impulsief | temperamentvol | fysiek ingesteld • Nature rulez, is mijn motto.”

  “Mensen die voor de tv zitten moeten het gevoel hebben dat ze pal naast me staan als ik op die krokodil spring in Afrika of die koningscobra vang in het regenwoud. Het oe-ah-wauw-moment is belangrijk, maar niet ten koste van mijn dieren. “

  Avontuur is niet gaan waar het pad je leidt, maar gaan waar geen pad is en waar je je sporen achterlaat.”

  "Ik wil best sterven in het harnas. Vooral vrouwtjesolifanten zijn gevaarlijk. Die stoppen niet."

  “Mijn energie en impulsiviteit zitten me af en toe behoorlijk in de weg, maar ze brengen me ook veel.”

  Freek Vonk, bioloog

   

  godinnentraining maxim hartman ares archetype van nu1

  Foto: Vera de Kok

  “Ik ben sowieso verbazingwekkend goed terechtgekomen als je het vergelijkt met mijn vriendjes van vroeger, van wie er veel in de criminaliteit zijn beland. Op de een of andere manier ben ik erin geslaagd een soort vrijplaats binnen het systeem te verwerven.”

  “Dan kan het wel eens koken van binnen. Er kan een agressie over me heenkomen die ergens ook wel lekker is. Oehhh, nu ik het erover heb voel ik ‘m zo via mijn nek omhoog komen.”

  “Of in het verkeer, als je mij er niet tussen laat, heb je een probleem. Ik heb wel eens op een parkeerplaats gestaan tegenover vijf van die enorme kleerkasten. Ik zei: Kom maar op, ik ga door jullie heen.” En dan druipen ze toch af hè. Ik ben nog nooit over de schreef gegaan hoor, maar toch, ik heb het ergens ook wel nodig om mezelf op te naaien, om te bereiken wat ik wil bereiken.”

  Maxim Hartman, tv-programmamaker


 • godinnentraining louis van gaal ares archetype van nu1

  Foto: Flickr.com

  “Ik wil altijd dominant, attractief en aanvallend voetbal spelen.”

  Ben jij nou zo dom? Ben jij nou zo dom? Of is ’t niet? Ben ik niet begonnen met te zeggen dat ik de belangen van Ajax moet verdedigen? Ben ik nou diegene die zo slim is? Of ben jij zo dom?

  Louis van Gaal, voetbalcoach

Hephaistos

‘Ik ben mijn werk’

Vakman en kunstenaar

ambachtelijk | creatief | toegewijd | solistisch | esthetisch | productief

 •  

  “Als ik die grote doeken sta te maken, voel ik me als een walvisvaarder. In het grote niets sta ik iets gigantisch te bedwingen. Dat doet me goed, maar het heeft me moeite gekost. Ik moet minder gaan produceren,  ik moet naar de essentie, de sublimatie van al die beelden.  Het is een zee van beelden, waaruit er een paar komen boven drijven die de moeite waard zijn. Die mappen hierachter zijn allemaal ideeën  voor werken die ik nog wil maken. Die wachten op me.”

  Als ik geen succes had, zou ik het werk ook maken, maar ik vind het fijn als mijn schilderijen een goed leven gaan leiden.”

  Ik wil die weerstand voelen. Ik wil moeite doen om iets recht te krijgen. Ik wil iets terugkrijgen van de ondergrond waarop ik werk.”

  Steeds moet je weer de noodzaak vinden om het te doen. Maar op een gegeven moment neemt het een loopje met je, dan kun je niet meer zonder. Het klinkt een beetje zwaar, maar dan is het als een ziekte die je heeft overgenomen. Dan trekt het aan je. Ben je verplicht aan je ideeën om iets met ze te doen. Anders heb je het gevoel dat het niets waard is. Je moet er uiting aan geven.”

  “Maar ik vind het wel heel belangrijk om iets te maken zoals het in mijn hoofd zit. En daar kan ik het mezelf héél moeilijk mee maken.”

  Jasper Krabbé, kunstenaar

   

 •  


  godinnentraining pablo picasso hephaistos archetype van nu

  Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.”

  Niets kan tot stand komen zonder eenzaamheid. Ik heb een eenzaamheid voor mijzelf gecreëerd die niemand zich kan voorstellen.”

  “Het geheim van de kunst is daarin gelegen, dat men niet zoekt, maar vindt.”

  Niet wat de kunstenaar doet telt, maar wat de kunstenaar is.”

  “Ik ben zeer verbaasd over de manier waarop mensen misbruik toestaan van het woord \'ontwikkeling\'; ik ontwikkel niet, ik ben.”

  Het belangrijkste is om te scheppen. Niets anders telt; het scheppen is alles.”

  Pablo Picasso, kunstenaar

Dionysos

'Living on the edge'

Enfant terrible en minnaar

avontuurlijk | fantasierijk | zinnelijk | wars van regels | mysterieus bezield


 • godinnentraining jett rebel dionysos archetype van nu1
  Foto: Milliped

  Hij begrijpt wel dat mensen het interessant vinden dat hij zijn nagels een likje lak geeft, maar denkt tegelijkertijd ook vaak who the fuck cares?

  “Ik hou van zingen, dan voel ik me op mijn gemak. Daarom wil ik het liefst op het podium staan. De aandacht die ik dan krijg, kan me niet groot genoeg zijn.”

  „Jett Rebel is een monster en hij doet precies wat hij zelf wil. Hij is op z\'n best in het moment. Er zijn momenten tijdens het muziek maken dat het contact met hemel en aarde volledig verloren gaat dankzij muzikale extase. Ik heb van die momenten ook geen herinneringen meer, alleen schimmen. Zoals na een geslaagd potje seks.”

  „Ik lach me rot als mensen me afschilderen als een commerciële artiest. Geld is nooit een motivatie of drijfveer geweest om in deze business te stappen. Sterker nog, die hele business kan me gestolen worden. Ik schrijf muziek volgens mijn eigen regels, nooit met het idee dat het succesvol zou moeten zijn.”

  Jett Rebel, zanger, componist en multi-instrumentalist

   

  godinnentraining david bowie dionysos archetype van nu1
  Foto: Jo Atmon

  “On the other hand, what I like my music to do to me is awaken the ghosts inside of me. Not the demons, you understand, but the ghosts.”

  “I think it all comes back to being very selfish as an artist. I mean, I really do just write and record what interests me and I do approach the stage shows in much the same way.”

  “I always had a repulsive need to be something more than human.”

  I don’t know where I’m going from here, but I promise it won\'t be boring.”

  David Bowie, kunstenaar

   


 • godinnentraining ramses shaffy dionysos archetype van nu1

  Fotograaf: onbekend

   “Ik heb last van een ontstoken been. Vandaar die pantoffels. Maar morgen ga ik schoenen kopen. Op pantoffels kan ik de stad niet in. Dat laat mijn ijdelheid niet toe. Mijn leven lang heb ik gedanst. Er zit een diepe kern van ritme en swing in mij. Jazzy, jáá! Weg met de pantoffels! Dames en heren, de tapdanser komt eraan.”

  “De tederheid mag morgen weer komen binnenvaren. En dan heb ik het niet over tederheid als abstractie. Ik wil het voelen. Aangeraakt worden, daar gaat het om. Twee hoofden op een kussen: heel belangrijk. Het verlangen naar heerlijk minnen is tijdloos, ook als je denkt dat je buiten de tijd staat. Ik zie mij nog terechtkomen in een geweldige romance in Juan-les-Pins. Of in Nice. Waarom niet in Buenos Aires? Alles kan.”

  “De grote ontmoetingen in mijn leven? Elke keer als ik verliefd werd. Niet altijd op een persoon, soms op een situatie, op mijn werk, op muziek. Op jongens en meisjes. Ik ben goed toebedeeld, heb altijd de kunst begrepen van herkennen en ontvangen. Mijn leven druipt van liefde.”

  “De waarheid is mij te groot om te omvatten, daarom omarm ik het mysterie. Het mysterie toelaten, is een vorm van genade.

  Ramses Shaffy, zanger en acteur