Athena

"Succes is een keuze"

slimme stratege  en onderhandelaar

ambitieus | strategisch | analytisch | pragmatisch | rationeel | diplomatiek | gestructureerd 

 • godinnentrainin athena neelie kroes1
  Fotograaf onbekend

  “Hij was aangedaan, maar ik bleef rustig. Dit zeg ik ten bewijze van het feit dat ik geen emoties bij mezelf toesta. Toen hij doorhad dat je zo geen voet bij me aan de grond krijgt, begon hij te huilen.’ Priemende vinger: ‘Nou, ik kan u vertellen: tranen hebben geen invloed op mij. In ieder geval niet op het werk.

  “Natuurlijk moet het ook representatief zijn. Ik hou van dingen zonder poespas. Basic, maar met klasse – zeg de Armani-stijl.”

  “Weet je wat zo geweldig aan haar is? Zij heeft een onovertroffen timing. Merkel weet precies wanneer ze moet afwachten en wanneer ze moet toeslaan. Ze opereert weloverwogen. Net als Thatcher staat ze haar mannetje, maar ze is diplomatieker.”

  Neelie Kroes, Eurocommissaris

   godinnentraining athena jacqueline zuidweg2

  Foto: Mirjam van der Linden

  "Hoe doe jij dat, de combinatie van werk en gezin? Het antwoord is: gewoon doen. Ik werk 50 uur per week, op zondagavond leggen mijn man en ik onze agenda\'s naast elkaar. Ik ben het planbureau."

  "Nee, je bent al snel een bitch, hè. Niet iedere man vindt een vrouw die haar mondje kan roeren aantrekkelijk. Over het algemeen kan ik het wel beter vinden met mannen. Ik ben mannelijk in mijn manier van zaken doen. Direct en duidelijk, ik neem graag de leiding. Mijn belevingswereld matcht ook minder met vrouwen. Ik maak keuzes zoals ook een man die maakt."

  Jacqueline Zuidweg, directeur bedrijf schuldhulpverlening (Zakenvrouw van 2012)

 • godinnentraining athena thecla bodewes1
  Foto: Margreet Vloon

  “Ik weet heel goed hoe de gedachten van mijn vader zijn. Ik was echt een papa’s kind. Ik vraag me dan af hoe mijn vader het zou doen en weet ook dat het leven doorgaat. De zakelijke les van mijn vader is: ‘Het is belangrijk dat je werk binnenhaalt en dat je de jongens binnenhoudt”.

  “Weet je wat zo mooi is: bij mannen loopt de emotie altijd vrij snel op. Dan zijn ze boos, echt niet mooi meer, zo boos. Maar daarna is het ook klaar. Gaan ze gewoon weer verder, of er niks gebeurd is. Vind ik schitterend.”

  Thecla Bodewes, directeur scheepswerven Bodewes (Zakenvrouw van 2011)

   Sylvia Tóth

  Foto: Bagatella

  “Ik schoot door alle glazen plafonds heen, gewoon door nooit over vrouwenissues te praten."

  Sylvia Toth, topfunctionaris (Zakenvrouw van 1985)

Artemis

"Wie niet waagt, wie niet wint"

pionier en onderneemster

onafhankelijk | moedig | gedreven | competitief | idealistisch | rechtvaardig | eerlijk

 • godinnentraining artemis jeanine hennis plasschaert
  Foto: Rijksoverheid, Arenda Oomen

  "Willen winnen. Dat had ik met hockey en nu in mijn werk. Dat zit in me. Ik geef niet zomaar op. Soms ook tegen beter weten in. Dus het kost me ook wel eens onevenredig veel energie. Dat weet ik van mezelf, en toch kan ik niet loslaten."

  "Het wil niet zeggen dat je altijd wint. Ik kan tegen mijn verlies, maar ik moet wel zeker weten dat ik er alles aan heb gedaan om het te voorkomen. Stijdend ten onder gaan is mijn motto."

  "Ik kan er niet goed tegen als vrouwen zich nestelen in een slachtofferrol. Het is nu minder, maar er verschenen een tijdlang allerlei opinieartikelen over het glazen plafond dat kapotgeslagen moest worden - door mannen dus. Niemand die zei: zullen we dan dan maar eens even zelf gaan doen? Daar ergerde ik me aan: kom op hè."

  "Militairen geloven ergens in. Dat is wat ik wel eens mis bij anderen, als ze zo over hun lekker voortkabbelende leven vertellen. Zet daar het verhaal  van een militair tegenover, die vertelt waarom hij of zij dat werk doet en welke risico\'s hij of zij daarvoor neemt. dat vind ik ongelooflijk mooi."

  "Ik ben me wel bewust van mijn scherpte. Mijn moeder heeft weleens gezegd: \'Wat je denkt, staat op je voorhoofd geschreven.\' Dat ik denk Man, en het er ook zo kan uitknallen. Niet iedereen kan daar even goed tegen."

  "Het ongeduld is: Als ik het gevoel heb dat er niet snel genoeg wordt gereageerd op iets - dat kan hier zijn, of in de Kamer of in het kabinet - dan voel ik vanbinnen een enorm verzet. Dat is niet altijd handig voor een politica, laat ik dat duidelijk zeggen, helemaal niet zelfs. Omdat je juist in de politiek ein-de-loos veel geduld moet hebben. Dus af en toe moet ik me hier even... Dan doe ik de deur dicht. Dan laat ik het even zakken. Maar ik ben er wel van overtuigd dat je dat ongeduld weer nodig hebt om dingen te doorbreken."

  Jeanine Hennis-Plasschaert, oud minister van Defensie


 • ARTEMIS beatrijs smulders
  Foto: Roger Cremers

  “Kritiek op mij is er altijd geweest. Maar ik weet gewoon dat ik moet zeggen wat ik te zeggen heb, ook al is het dwars tegen de draad in. Dat vind ik mijn verantwoordelijkheid. Of ik me daarmee impopulair maak, is voor mij niet zo belangrijk. Er zijn vrouwen die zich aan me spiegelen en er zijn vrouwen die zich tegen me afzetten.”

  Beatrijs Smulders, vroedvrouw en ondernemer

   godinnentraining artemis marit van eupen
  Foto: Branko Collin

  “Ik roei niet voor de erkenning, ik roei omdat ik mezelf wil bewijzen: ik ben de snelste. Dat is waar ik en iedere topsporter plezier aan ontlenen. Het gevoel: ik heb mij met anderen gemeten en ik was de beste.”

  “Voor mij is fairness in de sport heel belangrijk. Ik ben zo competitief als de neten. Als het echt om de knikkers gaat, moet dat onder eerlijke omstandigheden gebeuren.

  "Ik verlies liever als ik weet dat ik op mijn waarde geklopt ben, dan dat ik win, terwijl ik weet dat het unfair is geweest. Met de kreet \'Het is maar een spelletje\' moet je bij mij niet aankomen. Ik wil winnen en ik wil het ook kunnen beïnvloeden.”

  Marit van Eupen, wereldkampioen roeien

   

Hestia

"De schat ligt waar je zelf bent"

stille kracht en luisterend oor

zelfstandig | rustig | bescheiden | mild | onbaatzuchtig | tevreden | beschouwend

 •  godinnentraining hestia susan smit

  Spiritualiteit is een verzamelnaam geworden voor heel veel dingen, maar wie mij vraagt wat spiritualiteit is, krijgt als antwoord: bewust leven. Dat is niet iets verhevens wat los staat van de dagelijkse werkelijkheid, maar juist ingebed in het alledaagse.”

  “En spiritualiteit heeft nog het meest te maken met het accepteren van jezelf, met al je tekortkomingen. Als je met mildheid naar jezelf en anderen kunt kijken, verliezen kwesties hun angel, kun je het leven als een speeltuin gaan ervaren waarin je mag vallen, opstaan en leren.”

  “Veel mensen zijn bang voor de stilte. We zijn het ontwend omdat er steeds meer prikkels van buitenaf zijn gekomen. Er is overal geluid. En alles gaat zo snel dat we dat gewoon zijn gaan vinden. Met als gevolg dat we een moment van stilte en de afwezigheid van prikkels als iets engs, iets onheilspellend zijn gaan ervaren. Stilte creëren is noodzakelijk om er achter te komen wat je zelf wilt en verlangt. Stilte dwingt tot nadenken. Dat is heel heilzaam voor de geest die zo de kans krijgt om alles wat er binnen is gekomen te verwerken.”

  Susan Smit, schrijver

 •  
  godinnentraining hestia prinses irene1
   Foto: Jeroen van der Meyde

  “Ik ben wat de meeste media betreft, de prinses die met bomen praat. Ze schamperen over ‘praten met bomen’, maar ik wil iets wezenlijks overbrengen: dat er communicatie mogelijk is met alle levensvormen, dat alles een bewustzijn heeft, dat alles een gevoel heeft en dat we daar rekening mee moeten houden. Het gaat om de essentie van het leven: de eenheid. We kunnen mooi over duurzaamheid spreken, maar als we ons geen deel van het geheel voelen, zullen we de wereld blijven vervuilen, met alle consequenties van dien.”

  Irene van Lippe-Biesterfeld, prinses

   godinnentraining hestia charlotte rampling1
  Foto: Nicolas Genin

  Ik werd wanhopig van de onbenullige rollen die ik kreeg. Voor mij waren de swinging sixties voorbij, maar ik werd naar Hollywood gehaald als laatste van al die Britse meiden die toen in de mode waren. Ik hield het er niet uit. Ik voel me nergens écht op mijn plaats, maar nooit ben ik zo’n vreemdeling als in de States. Amerikanen zijn kuddedieren, terwijl ik mijn individualiteit wil beschermen.

  Charlotte Rampling, actrice

Persephone

"Ik weet het niet is mijn favoriete uitgangspunt"

optimist en fladderende vlinder

flexibel | ontvankelijk | nieuwsgierig | optimistisch | fantasievol | onbevangen | sensitief

 •  

  godinnentraining persephone carice van houten
  Foto: Thom Hoffman

  “Acteren is vooral intuïtie. En mijn intuïtie is het afgelopen jaar enorm gegroeid. Ik zie dat twee mensen elkaar leuk vinden, nog voordat ze het zelf doorhebben. Dat is in het gewone leven wel eens vervelend, maar bij het spelen is het goed. Ik ben overgevoelig, pik alles op. Het is bijna telepathie.”

  "Soms merk ik dat mensen helemaal staan te trillen als ze naast me staan. Gênant is dat. Ik ga dan juist heel familiair doen om ze op hun gemak te stellen. Ik zou het liefst vragen waar ik kan gaan poepen, zodat ze merken dat ik heel gewoon ben."

  Carice van Houten, actrice


 • godinnentraining persephone ilse de lange
  Foto: Hans van Eijsden

  "Ik ben supergevoelig en kan me ook echt door mijn emoties laten meevoeren. Dat moet ookwel als je singer-songwriter bent; je moet kwetsbaar durven zijn, jezelf openzetten.”

  “Ik zoek altijd de nuance, probeer me in anderen te verplaatsen, ook als ik het niet met ze eens ben.”

  “We bellen dagelijks en bespreken bijna alles met elkaar. Altijd als ik iets meemaak, denkik: even ma bellen.”

  “Ik ben een springerig type.”

  Ilse de lange, singer-songwriter


  “De afgelopen twee jaar heb ik mij onzeker gevoeld. Ineens ging ik me afvragen wie ik eigenlijk was en wat ik wilde. Ik heb nooit echt gekozen voor acteren. Op mijn 16e ben ik er in gerold.”

  Eva van de Wijdeven, actrice

Demeter

"Wie goed doet, goed ontmoet"

rots in de branding en zorgzame vrouw

zorgzaam | onzelfzuchtig | gul | empatisch | harmonieus | nuchter | ijverig


 • godinnentraining demeter angela groothuizen3

  Foto: Nick van Ormondt

   “Ik heb twee kinderen, maar de drang naar baby’s krijgen is onverminderd. Ik hou nu eenmaal van baby’s en kinderen. Als Rob en ik elkaar eerder hadden ontmoet, zouden we misschien wel vijf kinderen hebben gehad. Ik heb er lang over gedaan om afscheid te nemen van het idee dat we nog een derde kind zouden krijgen. We hebben twee ontzettend lieve meisjes. Dit gezin is echt een feest.”

  "Verder probeer ik alles wat mijn moeder mij heeft geleerd door te geven aan mijn kinderen. Vroeger was het bij ons altijd reuzedruk. Iedereen was welkom. Nu is het bij ons thuis ook een zoete inval. Daar geniet ik zo van! Héérlijk, zo\'n huis vol jongeren. Ik ben blij dat ze zich zo op hun gemak voelen bij ons. Verder denk ik dat ik net zo zorgzaam en lief ben als mijn moeder. En ik ben natuurlijk ook hartstikke trots op mijn dochters.”

  "Van dat moeder-imago kom ik nooit meer af. Ik ben ook altijd verzorgend geweest. Lief zijn kost niets."

  Angela Groothuizen, zangeres

  Oprah Winfrey receives 2013 Presidential Medal of Freedom

   Official White House Photo by Lawrence Jackson 

  "Jij zult de vriendelijke woorden die jij gezegd hebt misschien vergeten, maar de ontvanger onthoudt ze een leven lang."

  "Ik laad elke dag de batterijen van mijn GSM op. Alleen die van mezelf wil ik wel eens vergeten."

  Oprah Winfrey, presentatrice en ondernemer

 •  
  Natasja froger
  Foto: Tom Wolters

  Ik hou van huiselijk en simpel, lekker jezelf zijn. Ik hou niet zo van opgeprikt. Ik houd niet van die strakgetrokken gezichten zonder emotie. Stel je voor dat iemand mij in een programma een droevig verhaal vertelt en ik zou eruitzien alsof het me niks doet. Nee, dan ben ik liever puur natuur. Met frons en rimpels.”

  ”Ik ben enorm dankbaar voor de programma’s die ik mag maken. Ik wil graag het verschil maken in het leven van anderen of dat wezenlijke verschil in een mensenleven kunnen volgen. Ik vind het ook fijn om anderen een schouder te bieden om op uit te huilen.” 

  “Dat harde werken, maakt me ook helemaal niet uit, want ik krijg er zóveel voor terug. De mensen die ik ontmoet, hun kracht en hun dankbaarheid geven me ontzettend veel energie. Het geeft heel veel voldoening om iets voor mensen te kunnen regelen."

  Natasja Froger, presentatrice

Hera

"Stand by your man"

 loyale partner en poortwachter

traditioneel | toegewijd | trouw | representatief | georganiseerd | waakzaam | vasthoudend • “Waar de leuke man mee kan scoren? Mij op een voetstuk zetten misschien? Nederlandse mannen doen dat niet zo snel. Laat een vrouw vrouw zijn. Net zo goed als een als je een man man moet laten zijn. De emancipatie is iets te ver doorgeslagen in mijn ogen. Ik vind het ook leuk om me mooi aan te kleden voor de man met wie ik samen ben. Houd ook zeker rekening met zijn smaak. In een relatie moet je elkaar blijven verleiden en het spannend houden.”

  Hannah Verboom, actrice

  godinnentraining hera candy dulfer 1

  Foto: Eigen werk

  “Als ik te ver voor hem uitloop, trekt hij mij aan mijn jasje terug en vraagt: ‘Hello, where are you going?’ We hebben wel eens een power struggle. Ik begrijp heel goed dat hij het niet leuk vindt om als ‘de man van’ letterlijk op de 2e plaats te komen. Daarom ben ik af en toe graag het lieve vrouwtje dat een paar boterhammen voor haar echtgenoot smeert. Dan is hij zó dankbaar. “

  Candy Dulfer, saxofonist


 • godinnentraining hera danielle oerlemans 2
  Foto: Roy Beusker

  “Reinout haalt het beste in mij naar boven, hij triggert me, daagt me uit. We versterken en steunen elkaar”
  “ Het leuke is juist dat het, en dat is niet gelogen, alleen maar beter wordt. In het begin, als je net bij elkaar bent, is het nog een beetje aftasten, maar na zoveel jaar samenzijn versmelt je als het ware. Dan weet je gewoon hoe je het samen het leukste hebt, en houd je vanzelfsprekend rekening met elkaar.”

  Danielle Oerlemans, presentatrice


   

   

   

   

   

Aphrodite

"Let's celebrate life"

muze en verleidster

verleidelijk | creatief | inspirerend | levenslustig | vernieuwend | genietend | expressief


 • godinnentraining aphrodite halina reijn1

  Fotograaf onbekend

  Ik geloof dat je alles kunt zijn of schrijven of maken wat je maar wilt. De mogelijkheden zijn oneindig. De enige werkelijke vraag is: wat wil ik? Nederlanders zijn vaak vals bescheiden, ik niet meer. Ik woonde een jaar in Amerika en nam daar de gangbare overtuiging mee terug: Alles wat ik verlang, verlangt ook naar mij.”

  "Net zoals ik er ontzettend van kan genieten om veel make-up te kopen, of een rolex of een overdreven dure jurk. Het is gewoon een calvinistische, achterhaalde opvatting dat je dat niet zou mogen doen."

  Ik wil mensen in hun essentie raken. Hoe extremer ik me uit, hoe meer mensen daar iets van vinden, maar ik ga het niet anders doen. Ik maak van mijn leven een grote bal van creativiteit, of ik nou speel, of schrijf of me op een andere manier uit.

  Halina Reijn, actrice

  godinnentraining aphrodite xaviera hollander1
  Foto: Alan Mercer

   “Seksualiteit is de aanjager van levenslust. Seks is één van de belangrijkste drijfveren van de mens, zo niet de belangrijkste. Zonder seks verpieteren mensen, en zonder aanraking al helemaal. Aanraking is een essentiële levensbehoefte.”

  “Seksualiteit omvat ook sensualiteit. Er zit sensualiteit in zoveel dingen. Als je je zintuigen op scherp zet, voel je de zinnelijkheid van het leven. Het eten van een perzik kan dan al sensueel zijn of het voelen van de wind op je blote huid. De meeste mensen gaan daaraan voorbij, ze merken het niet eens.”

  Xaviera Hollander, schrijver en voormalig prostituee

   


 • godinnentraining aphrodite marlies dekkers2
  Foto: Daniella Gargiulo

  “Ik vind het belangrijk om origineel te blijven en mijn klanten te verrassen!”

  Imitatie is voor mij op geen enkele manier een compliment. Het is alsof ze in je dagboek zitten te krassen.”

  Marlies Dekkers, lingerieontwerper