Artemis

"Wie niet waagt, wie niet wint"

pionier en onderneemster

onafhankelijk | moedig | gedreven | competitief | idealistisch | rechtvaardig | eerlijk

Artemis (Diana) godin van de jacht en de maan, zij is de dochter van Zeus en de natuurgodin Leto. Op jonge leeftijd verlaat zij de Olympus om samen met haar bosnimfen in het woud te leven. Snel en vitaal als een gazelle is zij de boogschutter die nooit mist.

De Archetypische Artemis vrouw van nu is een vrouw met een missie; zelfstandig, doelgericht en strijdvaardig. Vrijheid en van betekenis zijn, is wat ze in haar werk zoekt. Ze bepaalt zelf hoe ze haar doelen haalt en heeft moeite zich te conformeren aan regels die anderen haar opleggen. Ze functioneert het beste op basis van gelijkwaardigheid. Ze heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, is eerlijk en idealistisch.

Haar idealisme kan ook tot fanatisme en drammerigheid leiden. Dan wordt ze de roepende in de woestijn.

Typische Artemis uitspraken van NU

 • godinnentraining artemis jeanine hennis plasschaert
  Foto: Rijksoverheid, Arenda Oomen

  "Willen winnen. Dat had ik met hockey en nu in mijn werk. Dat zit in me. Ik geef niet zomaar op. Soms ook tegen beter weten in. Dus het kost me ook wel eens onevenredig veel energie. Dat weet ik van mezelf, en toch kan ik niet loslaten."

  "Het wil niet zeggen dat je altijd wint. Ik kan tegen mijn verlies, maar ik moet wel zeker weten dat ik er alles aan heb gedaan om het te voorkomen. Stijdend ten onder gaan is mijn motto."

  "Ik kan er niet goed tegen als vrouwen zich nestelen in een slachtofferrol. Het is nu minder, maar er verschenen een tijdlang allerlei opinieartikelen over het glazen plafond dat kapotgeslagen moest worden - door mannen dus. Niemand die zei: zullen we dan dan maar eens even zelf gaan doen? Daar ergerde ik me aan: kom op hè."

  "Militairen geloven ergens in. Dat is wat ik wel eens mis bij anderen, als ze zo over hun lekker voortkabbelende leven vertellen. Zet daar het verhaal  van een militair tegenover, die vertelt waarom hij of zij dat werk doet en welke risico\'s hij of zij daarvoor neemt. dat vind ik ongelooflijk mooi."

  "Ik ben me wel bewust van mijn scherpte. Mijn moeder heeft weleens gezegd: \'Wat je denkt, staat op je voorhoofd geschreven.\' Dat ik denk Man, en het er ook zo kan uitknallen. Niet iedereen kan daar even goed tegen."

  "Het ongeduld is: Als ik het gevoel heb dat er niet snel genoeg wordt gereageerd op iets - dat kan hier zijn, of in de Kamer of in het kabinet - dan voel ik vanbinnen een enorm verzet. Dat is niet altijd handig voor een politica, laat ik dat duidelijk zeggen, helemaal niet zelfs. Omdat je juist in de politiek ein-de-loos veel geduld moet hebben. Dus af en toe moet ik me hier even... Dan doe ik de deur dicht. Dan laat ik het even zakken. Maar ik ben er wel van overtuigd dat je dat ongeduld weer nodig hebt om dingen te doorbreken."

  Jeanine Hennis-Plasschaert, oud minister van Defensie


 • ARTEMIS beatrijs smulders
  Foto: Roger Cremers

  “Kritiek op mij is er altijd geweest. Maar ik weet gewoon dat ik moet zeggen wat ik te zeggen heb, ook al is het dwars tegen de draad in. Dat vind ik mijn verantwoordelijkheid. Of ik me daarmee impopulair maak, is voor mij niet zo belangrijk. Er zijn vrouwen die zich aan me spiegelen en er zijn vrouwen die zich tegen me afzetten.”

  Beatrijs Smulders, vroedvrouw en ondernemer

   godinnentraining artemis marit van eupen
  Foto: Branko Collin

  “Ik roei niet voor de erkenning, ik roei omdat ik mezelf wil bewijzen: ik ben de snelste. Dat is waar ik en iedere topsporter plezier aan ontlenen. Het gevoel: ik heb mij met anderen gemeten en ik was de beste.”

  “Voor mij is fairness in de sport heel belangrijk. Ik ben zo competitief als de neten. Als het echt om de knikkers gaat, moet dat onder eerlijke omstandigheden gebeuren.

  "Ik verlies liever als ik weet dat ik op mijn waarde geklopt ben, dan dat ik win, terwijl ik weet dat het unfair is geweest. Met de kreet \'Het is maar een spelletje\' moet je bij mij niet aankomen. Ik wil winnen en ik wil het ook kunnen beïnvloeden.”

  Marit van Eupen, wereldkampioen roeien