Demeter

"Wie goed doet, goed ontmoet"

rots in de branding en zorgzame vrouw

zorgzaam | onzelfzuchtig | gul | empatisch | harmonieus | nuchter | ijverig


Demeter
(Ceres) is de godin van het graan en de moedergodin en de moeder van Persephone. Haar geluk stort echter ineen op het moment dat zij haar dochter kwijtraakt aan Hades, de god van de onderwereld. Demeter is ontroostbaar totdat Zeus ingrijpt en er voor zorgt dat ze haar dochter tweederde van het jaar terugkrijgt.

De Archetypische Demeter vrouw van nu staat voor de oermoeder. Ze houdt onvoorwaardelijk van je, ze is warm, liefdevol, geduldig en altijd bereid om te helpen. Als ze zelf geen moeder is, zal ze in haar werk en daar buiten anderen voeden en steunen. Ze is een doener en geen denker. Ze kiest voor concreet werk, waarin ze problemen kan oplossen en direct resultaat kan behalen. Iemand bijstaan heeft voor haar altijd de voorrang boven alle dingen die zij geacht wordt te doen.

Ze is zo bezig met de behoeften van anderen, dat ze haar eigen behoeften kan vergeten en moeilijk “nee” kan zeggen. Of ze schiet door in bemoeizucht en wordt bezitterig en overheersend.

Typische Demeter uitspraken  van NU


 • godinnentraining demeter angela groothuizen3

  Foto: Nick van Ormondt

   “Ik heb twee kinderen, maar de drang naar baby’s krijgen is onverminderd. Ik hou nu eenmaal van baby’s en kinderen. Als Rob en ik elkaar eerder hadden ontmoet, zouden we misschien wel vijf kinderen hebben gehad. Ik heb er lang over gedaan om afscheid te nemen van het idee dat we nog een derde kind zouden krijgen. We hebben twee ontzettend lieve meisjes. Dit gezin is echt een feest.”

  "Verder probeer ik alles wat mijn moeder mij heeft geleerd door te geven aan mijn kinderen. Vroeger was het bij ons altijd reuzedruk. Iedereen was welkom. Nu is het bij ons thuis ook een zoete inval. Daar geniet ik zo van! Héérlijk, zo\'n huis vol jongeren. Ik ben blij dat ze zich zo op hun gemak voelen bij ons. Verder denk ik dat ik net zo zorgzaam en lief ben als mijn moeder. En ik ben natuurlijk ook hartstikke trots op mijn dochters.”

  "Van dat moeder-imago kom ik nooit meer af. Ik ben ook altijd verzorgend geweest. Lief zijn kost niets."

  Angela Groothuizen, zangeres

  Oprah Winfrey receives 2013 Presidential Medal of Freedom

   Official White House Photo by Lawrence Jackson 

  "Jij zult de vriendelijke woorden die jij gezegd hebt misschien vergeten, maar de ontvanger onthoudt ze een leven lang."

  "Ik laad elke dag de batterijen van mijn GSM op. Alleen die van mezelf wil ik wel eens vergeten."

  Oprah Winfrey, presentatrice en ondernemer

 •  
  Natasja froger
  Foto: Tom Wolters

  Ik hou van huiselijk en simpel, lekker jezelf zijn. Ik hou niet zo van opgeprikt. Ik houd niet van die strakgetrokken gezichten zonder emotie. Stel je voor dat iemand mij in een programma een droevig verhaal vertelt en ik zou eruitzien alsof het me niks doet. Nee, dan ben ik liever puur natuur. Met frons en rimpels.”

  ”Ik ben enorm dankbaar voor de programma’s die ik mag maken. Ik wil graag het verschil maken in het leven van anderen of dat wezenlijke verschil in een mensenleven kunnen volgen. Ik vind het ook fijn om anderen een schouder te bieden om op uit te huilen.” 

  “Dat harde werken, maakt me ook helemaal niet uit, want ik krijg er zóveel voor terug. De mensen die ik ontmoet, hun kracht en hun dankbaarheid geven me ontzettend veel energie. Het geeft heel veel voldoening om iets voor mensen te kunnen regelen."

  Natasja Froger, presentatrice