Persephone

"Ik weet het niet is mijn favoriete uitgangspunt"

optimist en fladderende vlinder

flexibel | ontvankelijk | nieuwsgierig | optimistisch | fantasievol | onbevangen | sensitief

Persephone (Prosperina) is de godin van de lente en koningin van de onderwereld en als dochter van Demeter en Zeus een onschuldig en zorgeloos meisje, totdat Hades (de god van de onderwereld) haar schaakt en tot koningin van de onderwereld maakt. Ze is de godin die het meest kan groeien. Ze heeft twee tegengestelde krachten in zich: als godin van de lente is ze licht en vrolijk en als koningin van de onderwereld kan ze ook donker en depressief zijn.

De Archetypische Persephone vrouw van nu staat voor de ontvankelijke vrouw. Ze heeft een frisheid en onschuld, is onbevangen, enthousiast en flexibel. Ze kiest meestal niet bewust voor een beroep maar rolt bij toeval ergens in. Voor haar zijn de mensen met wie ze werkt en de werksfeer heel belangrijk. Ze kan zo ontwapenend zijn dat ze de ander meteen voor zich inneemt, waardoor bijvoorbeeld een zakelijke transactie snel beklonken kan zijn. Ze wordt graag directief aangestuurd; hoe duidelijker de opdracht hoe beter ze functioneert.

Haar onzekerheid over haar capaciteiten kunnen de overhand krijgen en haar tot een doelloos en besluiteloos kindvrouwtje maken.

Typische Persephone uitspraken van NU

 •  

  godinnentraining persephone carice van houten
  Foto: Thom Hoffman

  “Acteren is vooral intuïtie. En mijn intuïtie is het afgelopen jaar enorm gegroeid. Ik zie dat twee mensen elkaar leuk vinden, nog voordat ze het zelf doorhebben. Dat is in het gewone leven wel eens vervelend, maar bij het spelen is het goed. Ik ben overgevoelig, pik alles op. Het is bijna telepathie.”

  "Soms merk ik dat mensen helemaal staan te trillen als ze naast me staan. Gênant is dat. Ik ga dan juist heel familiair doen om ze op hun gemak te stellen. Ik zou het liefst vragen waar ik kan gaan poepen, zodat ze merken dat ik heel gewoon ben."

  Carice van Houten, actrice


 • godinnentraining persephone ilse de lange
  Foto: Hans van Eijsden

  "Ik ben supergevoelig en kan me ook echt door mijn emoties laten meevoeren. Dat moet ookwel als je singer-songwriter bent; je moet kwetsbaar durven zijn, jezelf openzetten.”

  “Ik zoek altijd de nuance, probeer me in anderen te verplaatsen, ook als ik het niet met ze eens ben.”

  “We bellen dagelijks en bespreken bijna alles met elkaar. Altijd als ik iets meemaak, denkik: even ma bellen.”

  “Ik ben een springerig type.”

  Ilse de lange, singer-songwriter


  “De afgelopen twee jaar heb ik mij onzeker gevoeld. Ineens ging ik me afvragen wie ik eigenlijk was en wat ik wilde. Ik heb nooit echt gekozen voor acteren. Op mijn 16e ben ik er in gerold.”

  Eva van de Wijdeven, actrice