Athena

"Succes is een keuze"

slimme stratege  en onderhandelaar

ambitieus | strategisch | analytisch | pragmatisch | rationeel | diplomatiek | gestructureerd 

Athena (Minerva) is godin van de Wijsheid en wordt als krijgsgodin in volle wapenuitrusting geboren uit het voorhoofd van Zeus, de oppergod. Ze is beschermster van de stad Athene en raadgeefster en bondgenote van Griekse helden.

De Archetypische Athena vrouw van nu is zelfstandig, zelfverzekerd en onafhankelijk. Ze is een carrièrevrouw die weet wat ze en wil en wat ze moet doen om de top te bereiken. Haar loopbaan hangt niet alleen af van haar prestaties, maar ook van het netwerk dat ze zorgvuldig opbouwt en onderhoudt. Haar helder en strategisch inzicht wordt gewaardeerd door haar voornamelijk mannelijke omgeving en maakt haar tot 'one of the guys'.

Volgens de mythe heeft Athena geen moederschoot gekend en is ze nooit kind geweest. Hierdoor kan zij het contact met haar kwetsbare en vrouwelijke kant verliezen en zo in haar hoofd leven dat ze gevoelloos overkomt. Dan wordt ze een ijskoningin die een verstenende werking op anderen heeft.

Typische Athena uitspraken van NU

 

 • godinnentrainin athena neelie kroes1
  Fotograaf onbekend

  “Hij was aangedaan, maar ik bleef rustig. Dit zeg ik ten bewijze van het feit dat ik geen emoties bij mezelf toesta. Toen hij doorhad dat je zo geen voet bij me aan de grond krijgt, begon hij te huilen.’ Priemende vinger: ‘Nou, ik kan u vertellen: tranen hebben geen invloed op mij. In ieder geval niet op het werk.

  “Natuurlijk moet het ook representatief zijn. Ik hou van dingen zonder poespas. Basic, maar met klasse – zeg de Armani-stijl.”

  “Weet je wat zo geweldig aan haar is? Zij heeft een onovertroffen timing. Merkel weet precies wanneer ze moet afwachten en wanneer ze moet toeslaan. Ze opereert weloverwogen. Net als Thatcher staat ze haar mannetje, maar ze is diplomatieker.”

  Neelie Kroes, Eurocommissaris

   godinnentraining athena jacqueline zuidweg2

  Foto: Mirjam van der Linden

  "Hoe doe jij dat, de combinatie van werk en gezin? Het antwoord is: gewoon doen. Ik werk 50 uur per week, op zondagavond leggen mijn man en ik onze agenda\'s naast elkaar. Ik ben het planbureau."

  "Nee, je bent al snel een bitch, hè. Niet iedere man vindt een vrouw die haar mondje kan roeren aantrekkelijk. Over het algemeen kan ik het wel beter vinden met mannen. Ik ben mannelijk in mijn manier van zaken doen. Direct en duidelijk, ik neem graag de leiding. Mijn belevingswereld matcht ook minder met vrouwen. Ik maak keuzes zoals ook een man die maakt."

  Jacqueline Zuidweg, directeur bedrijf schuldhulpverlening (Zakenvrouw van 2012)

 • godinnentraining athena thecla bodewes1
  Foto: Margreet Vloon

  “Ik weet heel goed hoe de gedachten van mijn vader zijn. Ik was echt een papa’s kind. Ik vraag me dan af hoe mijn vader het zou doen en weet ook dat het leven doorgaat. De zakelijke les van mijn vader is: ‘Het is belangrijk dat je werk binnenhaalt en dat je de jongens binnenhoudt”.

  “Weet je wat zo mooi is: bij mannen loopt de emotie altijd vrij snel op. Dan zijn ze boos, echt niet mooi meer, zo boos. Maar daarna is het ook klaar. Gaan ze gewoon weer verder, of er niks gebeurd is. Vind ik schitterend.”

  Thecla Bodewes, directeur scheepswerven Bodewes (Zakenvrouw van 2011)

   Sylvia Tóth

  Foto: Bagatella

  “Ik schoot door alle glazen plafonds heen, gewoon door nooit over vrouwenissues te praten."

  Sylvia Toth, topfunctionaris (Zakenvrouw van 1985)