Ares

‘What you see is what you get’

De krijger en sporter 

onbevreesd | assertief | loyaal | impulsief | temperamentvol | fysiek ingesteld

Ares (Mars) is de god van de oorlog die door zijn ouders Hera en Zeus geminacht werd door zijn onbeheerstheid. Zowel Ares als Athena werden altijd met een helm en een speer afgebeeld. Daar Athena van de strategische oorlogsvoering was en een oorlog als een laatste redmiddel zag, hield Ares van de oorlog, waarin hij met brute kracht impulsief en onbeheerst er op in hakte.

De archetypisch Ares man van nu is moedig, zoekt risico’s op en durft dingen te doen die anderen niet durven. Hij houdt ervan om fanatiek te trainen. In teamsport kan hij zijn agressie kwijt en in wedstrijden moet en zal hij winnen. Liever slecht gespeeld, maar wel gewonnen dan goed gespeeld en toch verloren. Hij reageert impulsief als anderen hulp nodig hebben en zeker als een echte ‘macho’ man beschermt hij ‘het zwakke geslacht’.

Het is voor een Ares man een eeuwige opgave om zich niet meteen toe te geven aan zijn primaire reactie om direct de aanval in te zetten. Hij heeft snel het gevoel dat ie niet voor vol wordt aangezien en dan reageert hij onmiddellijk agressief, omdat hij zijn woede niet op een constructievere manier kan communiceren.

Typische Ares uitspraken van NU • Nature rulez, is mijn motto.”

  “Mensen die voor de tv zitten moeten het gevoel hebben dat ze pal naast me staan als ik op die krokodil spring in Afrika of die koningscobra vang in het regenwoud. Het oe-ah-wauw-moment is belangrijk, maar niet ten koste van mijn dieren. “

  Avontuur is niet gaan waar het pad je leidt, maar gaan waar geen pad is en waar je je sporen achterlaat.”

  "Ik wil best sterven in het harnas. Vooral vrouwtjesolifanten zijn gevaarlijk. Die stoppen niet."

  “Mijn energie en impulsiviteit zitten me af en toe behoorlijk in de weg, maar ze brengen me ook veel.”

  Freek Vonk, bioloog

   

  godinnentraining maxim hartman ares archetype van nu1

  Foto: Vera de Kok

  “Ik ben sowieso verbazingwekkend goed terechtgekomen als je het vergelijkt met mijn vriendjes van vroeger, van wie er veel in de criminaliteit zijn beland. Op de een of andere manier ben ik erin geslaagd een soort vrijplaats binnen het systeem te verwerven.”

  “Dan kan het wel eens koken van binnen. Er kan een agressie over me heenkomen die ergens ook wel lekker is. Oehhh, nu ik het erover heb voel ik ‘m zo via mijn nek omhoog komen.”

  “Of in het verkeer, als je mij er niet tussen laat, heb je een probleem. Ik heb wel eens op een parkeerplaats gestaan tegenover vijf van die enorme kleerkasten. Ik zei: Kom maar op, ik ga door jullie heen.” En dan druipen ze toch af hè. Ik ben nog nooit over de schreef gegaan hoor, maar toch, ik heb het ergens ook wel nodig om mezelf op te naaien, om te bereiken wat ik wil bereiken.”

  Maxim Hartman, tv-programmamaker


 • godinnentraining louis van gaal ares archetype van nu1

  Foto: Flickr.com

  “Ik wil altijd dominant, attractief en aanvallend voetbal spelen.”

  Ben jij nou zo dom? Ben jij nou zo dom? Of is ’t niet? Ben ik niet begonnen met te zeggen dat ik de belangen van Ajax moet verdedigen? Ben ik nou diegene die zo slim is? Of ben jij zo dom?

  Louis van Gaal, voetbalcoach