Hephaistos

‘Ik ben mijn werk’

Vakman en kunstenaar

ambachtelijk | creatief | toegewijd | solistisch | esthetisch | productief

Hephaistos (Vulcanus) is de god van de smeedkunst en door zijn moeder Hera na zijn geboorte van de Olympus gegooid, omdat hij door zijn klompvoet niet volmaakt genoeg was. Hij werd opgevangen door zeenimfen die hem opvoedden. Hij was de enige god op de Olympus die werkte. Door de prachtige creaties hij smeedde en beeldhouwde in zijn smidse onder de grond, werd hij bewonderd. Hij was getrouwd met Aphrodite, die van hem verlangde haar vrij te laten.

De archetypisch Hephaistos man van nu is introvert en solistisch, heeft een groot technisch inzicht en is heel handig. Een kunstenaar of een vakman die zijn gedachtes en gevoelens alleen kan delen door zich met oog voor detail en met fysieke inspanning te storten op het creëren van dingen van een hoge kwaliteit.   
Door zijn introversie moet hij moeite doen om contact met anderen te maken. Hij houdt van harmonie en is gevoelig voor spanningen.

Een Hephaistos man kan zo erg zijn best doen om er bij te horen, dat zijn sociale onhandigheid alleen maar groter wordt. Omdat hij zijn emoties binnenhoudt, heb je bij hem vaak het gevoel van stille wateren en diepe gronden, wat in het contact beklemmend kan werken.

Typische uitspraken van Hephaistos van NU

 •  

  “Als ik die grote doeken sta te maken, voel ik me als een walvisvaarder. In het grote niets sta ik iets gigantisch te bedwingen. Dat doet me goed, maar het heeft me moeite gekost. Ik moet minder gaan produceren,  ik moet naar de essentie, de sublimatie van al die beelden.  Het is een zee van beelden, waaruit er een paar komen boven drijven die de moeite waard zijn. Die mappen hierachter zijn allemaal ideeën  voor werken die ik nog wil maken. Die wachten op me.”

  Als ik geen succes had, zou ik het werk ook maken, maar ik vind het fijn als mijn schilderijen een goed leven gaan leiden.”

  Ik wil die weerstand voelen. Ik wil moeite doen om iets recht te krijgen. Ik wil iets terugkrijgen van de ondergrond waarop ik werk.”

  Steeds moet je weer de noodzaak vinden om het te doen. Maar op een gegeven moment neemt het een loopje met je, dan kun je niet meer zonder. Het klinkt een beetje zwaar, maar dan is het als een ziekte die je heeft overgenomen. Dan trekt het aan je. Ben je verplicht aan je ideeën om iets met ze te doen. Anders heb je het gevoel dat het niets waard is. Je moet er uiting aan geven.”

  “Maar ik vind het wel heel belangrijk om iets te maken zoals het in mijn hoofd zit. En daar kan ik het mezelf héél moeilijk mee maken.”

  Jasper Krabbé, kunstenaar

   

 •  


  godinnentraining pablo picasso hephaistos archetype van nu

  Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.”

  Niets kan tot stand komen zonder eenzaamheid. Ik heb een eenzaamheid voor mijzelf gecreëerd die niemand zich kan voorstellen.”

  “Het geheim van de kunst is daarin gelegen, dat men niet zoekt, maar vindt.”

  Niet wat de kunstenaar doet telt, maar wat de kunstenaar is.”

  “Ik ben zeer verbaasd over de manier waarop mensen misbruik toestaan van het woord \'ontwikkeling\'; ik ontwikkel niet, ik ben.”

  Het belangrijkste is om te scheppen. Niets anders telt; het scheppen is alles.”

  Pablo Picasso, kunstenaar