Poseidon

‘My feelings take over’

Gevoelsmens en romanticus

emotioneel | instinctief | beschermend | hartstochtelijk | explosief | gevoelig

 

Poseidon (Neptunus) is de god van de zee geworden bij de verdeling van de wereld. Hij kreeg de zee, de rivieren en de bronnen toegewezen of te wel het domein van emoties en instinct. Als hij niet in zijn goede doen was, kon hij grote stormen op zee, overstromingen en aardbevingen veroorzaken. En als hij welgestemd was, zorgde hij voor gunstige winden voor de schepen.

De archetypisch Poseidon man van nu is in staat om diep af  te dalen in zijn emoties en die in alle hevigheid te ervaren. Zowel emoties als woede en angst, maar ook vreugde, verdriet en ontroering. Een romanticus die begripvol, zorgzaam en beschermend is en met een groot rechtvaardigheidsgevoel.

Als hij overspoeld wordt door zijn emoties, kan hij al zijn opgekropte woede er op een ongecontroleerde manier uit gooien en over anderen heen walsen. Dan kan hij dingen doen of zeggen waar hij later, als hij weer bij zinnen is, verwonderd en soms met schaamte op terug kijken.

Typische Poseidon uitspraken van NU

 • poseidon pieter klein
  Foto: Corné van der Stelt

  “Wel zit mijn temperament me in de weg. Het gaat de laatste jaren wel wat beter, maar ik sla wel eens met deuren en ontplof soms tijdens een vergadering. Daar ben ik niet trots op, het is vervelend voor collega’s en leidt meestal tot niks.”

  “Dan zeg ik eerlijk dat ik geëmotioneerd was door het nieuws. Dat is voor onze doelgroep een goede manier om verhalen te vertellen:persoonlijk en dichtbij.”

  De tranen komen bij mij snel, misschien wat sneller dan bij anderen. Ik vind emotie fijn als kompas, ik zoek altijd naar een combinatie van hoofd en hart. Dat zit ook bij de dichter Kopland: melancholie en blijheid.”

  Pieter Klein, Adjunct RTLnieuws  “Het is helemaal geen boosheid. Ik ben een vrolijk mens. Mijn woede borrelt snel op en zakt ongeveer in hetzelfde tempo. Ik slaap altijd goed.”

   “Het is toch normaal dat je het opneemt voor je dierbaren wanneer die onterecht in een hoek zijn gedreven? Als Nina pijn heeft, word ik boos en wil ik haar beschermen en verdedigen.”

   “Ik kan me met name opwinden als mensen zich moeten voegen naar ondeugdelijke en onlogische systemen van organisaties waarvan we afhankelijk zijn gemaakt.”

  “Het belangrijkste in het leven zijn je emoties. Dat is de brandstof waarop je draait.”

  Pieter Storms, journalist en presentator • Himmelhoch jauchzend ben ik zeker, maar zum Tode betrübt? Als de juichende kant een meter hoog is, dan is de treurende kant een halve meter.”

  Ik ben kwetsbaar, hè. Ik sta gevild en bloedend open bij alles wat ik doe. Dus ik ben makkelijk te raken.”

  Op mijn begrafenis moet iedereen droevig zijn. Janken, stelletje krengen, janken zullen jullie! En daarna naar de kroeg. Feesten. Keten! Vier het leven, vier mijn leven.

  “Kort voor zijn dood schreef Tsjaikovski de zesde symfonie. Als ik dan luister naar de eenzaamheid en de verlorenheid van het laatste deel … Pampam- paaa-diedam … Dat is zo mooi, zo megamooi. Elke keer weer schiet ik vol.

  “Nou, enig melodrama is mij niet vreemd. Ik kan met veel fantasie dingen opblazen tot overweldigende proporties.”

  Ernst Daniël Smid, zanger