Apollo

'Ken u zelve'

Uitblinker en ideale (schoon)zoon

prestatiegericht | betrouwbaar | harmonieus | analytisch | verstandig | realistisch


Apollo is de god van de zon, de muziek en de geneeskunde
en vormde samen met Artemis een tweeling. Ze waren beiden boogschutters die nooit misten. Hij was de belichaming van de klassieke mannelijke schoonheidsideaal. De uitverkoren zoon, omdat hij precies deed wat Zeus zei. Hij werd als god het meest vereerd omdat hij door de Grieken werd gezien als de beheerste, rationele en doelgerichte man die zich door zijn verstand liet leiden. Op zijn tempel stond gegrift: ‘Ken u zelve’: De mens moet er niet doelloos op los leven, maar men moet zijn talenten kennen, optimaal benutten en er continu aan werken om een beter mens te worden.

De archetypisch Apollo man van nu is net zo doelgericht, rationeel, beheerst en ambitieus als Zeus en Athena. Hij heeft van jongs af aan veel bevestiging gehad en daardoor is zijn zelfvertrouwen en zijn bewijsdrang groot. Hij is vriendelijk en sociaal vaardig, heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel en mensen zijn graag bij hem in de buurt. Hij wil graag het goede doen. Zijn intelligentie is gebaseerd op logica.

De hoge verwachtingen die aan hem worden gesteld, kunnen voor hem als een zware last voelen vooral als hij de niet gerealiseerde dromen van zijn vader moet waarmaken. Daarnaast kan alles zo van een leien dakje gaan, dat hij daardoor arrogant en onuitstaanbaar kan worden. Als hij doorslaat in zijn rationaliteit kan hij als kil worden ervaren.

Typische Apollo uitspraken van NU


 • godinnentraining lodewijk asscher hermes archetype van nu

  Foto: Rijksoverheid

  Een Engels politiek strateeg over een toespraak van Lodewijk: “Als hij dit kan in het Engels, hoe goed is hij dan wel niet  in het Nederlands?

  “Ik ben ook niet snel tevreden over mezelf, ik ben zelfs helemaal niet snel tevreden over mezelf. Toch heb ik uiteindelijk wel het zelfvertrouwen om moeilijke beslissingen te nemen. Let’s face it, hier zit ik.”

  "Dat ik elke seconde van de dag moet proberen het goede te doen. Ik stel mezelf elke dag de vraag: wat heeft het uitgemaakt dat ik er zat vandaag?"

  Lodewijk Asscher, minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid

   

   

   


 • godinnentraining richard krajicek apollo archetype van nu1

  Foto: Andrew Campbell

  “Als het bijvoorbeeld gaat om mijn financiën, wil ik zekerheid. Ook voor de toekomst.”

  “Ik ben sowieso een onrustig mens. Als ik helemaal niks doe, ga ik me schuldig voelen.’

  Richard Krajicek, tennisser

  godinnentraining barack obama apollo archetype van nu2
  Foto: Pete Souza

  “Vanavond hebben we wederom bewezen dat de ware kracht van onze land niet afkomstig is van de macht van onze wapens of de grootte van onze welvaart, maar van de voortdurende kracht van onze idealen: democratie, vrijheid, kansen en onwrikbare hoop.”

  “Het is makkelijker om een oorlog te beginnen dan te beëindigen. Het is makkelijker om anderen de schuld te geven dan naar jezelf te kijken, om de verschillen met een ander te benoemen dan de overeenkomsten te vinden. Maar we moeten het juiste pad kiezen, niet slechts het meest gemakkelijke pad.”

  “De toekomst die we willen is in ons bereik. Maar het zal alleen gebeuren als we samenwerken. Het zal alleen gebeuren als we rationele, constructieve debatten voeren. Het zal alleen gebeuren als we onze politiek fiksen.”

  Barack Obama, president